De Franse keuken is erg gevarieerd en wereldwijd bekend. Elke regio in Frankrijk heeft dan ook zijn lokale specialiteiten en specifieke streekgerechten. Ze houden van veel en lekker eten.
De Fransen eten drie tot vier keer per dag. Het ontbijt bestaat typisch uit een stokbrood met boter en jam of een croissant en een kop koffie met melk. Lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het bestaat net als het avondeten uit een koud voorgerecht, salade of soep en een warm hoofdgerecht, meestal een vlees- of visschotel met aardappelen, frietjes of groenten. Na de maaltijd worden er, je raadt het al, Franse kaasjes gegeten. Hierna meestal nog een desert na, zoals een stukje taart of chocolademousse, tarte tatin (appeltaart op zijn kop), crèpes of crème brulee. Om af te sluiten wordt er een sterke bak koffie gezet.
Traditionele Franse gerechten zijn ons in Nederland niet onbekend, maar smaken uiteraard nog beter in Frankrijk. Bestel bijvoorbeeld als tussendoortje de populaire Franse tosti: croque-monsieur of croque-madame. Een andere echte klassieker is de coq au vin, haan in rode wijn, geserveerd met gebakken aardappeltjes, krieltjes of soms aardappelpuree.
Typisch uit Zuid-Frankrijk is ratatouille, een gerecht van gestoofde groenten, meestal courgette, paprika, ui en tomaten. Het wordt geserveerd samen met een stukje vlees en aardappels of stokbrood. De smaak van ratatouille is geheel afhankelijk van in welke regio je je op dat moment bevindt. Uit Bourgogne komt de authentieke stoofpot boeuf Bourguignon. Het stoven van het rundvlees in rode wijn duurt een tijdje, maar het is het wachten zeker waard. Er worden uien, paddestoelen en kruiden aan toegevoegd en smullen maar.
Vega(n) eten
Als vegetariër of veganist ondervind je geen enkel probleem met het vinden van vega(n) eten in Frankrijk. Fransen houden van vlees en vis, maar het is een westers land en zeker bekend met vegetarisme en veganisme. Vooral in de steden vind je volledig vega(n) restaurants en cafés, maar ook in andere restaurants vind je altijd een vegetarische of veganistische optie op de kaart.
Drinken en alcohol
In Frankrijk vind je alle soorten dranken, van de bekende frisdranken tot fruitsappen. Een café au lait, koffie met warme melk, wordt voornamelijk door de Fransen in de ochtend bij het ontbijt gedronken. Hoe later op de dag, des te sterker de koffie wordt. Un café, een klein kopje sterke koffie ofwel espresso kost circa € 2,-.
Frankrijk is hét klassieke wijnland van de wereld. Denk maar aan de bekende wijngebieden Bourdeaux, Bourgogne, Champagne, Loire en Rhône en de bekende druivenrassen cabernet sauvignon, pinot noir, merlot, syrah, chardonnay, chenin blanc, sauvignon blanch en viognier. Ambachtelijk gebrouwen bieren zijn ook in opkomst. Vooral in het oosten en noorden van Frankrijk kun je typische Franse bieren proeven.
Drinkwater
Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel of wanneer er een bordje bij een kraan met de tekst Eau non potable staat, drink dan water uit flessen, die overal verkrijgbaar zijn.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 10,- tot € 35,-
Lunch: € 25,- tot € 75,-
Diner: € 35,- tot € 100,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Heb je een allergie of medisch dieet?
Reizen met een voedselallergie of medisch dieet vraagt extra voorbereiding. Check vooraf de website van de luchtvaartmaatschappij voor hun richtlijnen. Neem altijd een eigen snack of maaltijd mee aan boord en bewaar medicatie (eventueel met medicijnpaspoort) in je handbagage.
Tijdens de rondreis kunnen we niet garanderen dat maaltijden allergeenvrij zijn of in een allergeenvrije keuken zijn bereid. Bespreek dit daarom ook ter plaatse goed.
Is een dieetwens medisch essentieel voor jouw reis?
Bespreek voordat je een boeking maakt wat de mogelijkheden zijn voor jouw reis via 0252 - 6600 00.