De Finse keuken kent invloeden vanuit Rusland en Zweden en heeft, gecombineerd met het Noord-Europese klimaat, een uniek karakter. Het eten is traditiegericht en gemaakt met lokaal verkrijgbare producten. Er worden veel bessen, paddenstoelen en vruchten gebruikt. Een vers stuk mustikkapiirakka (bosbessentaart) bij de koffie mag je dus zeker niet missen.
Daarnaast eten ze veel vis, schaaldieren en andere zeevruchten, uit zowel zoet- als zoutwater. Bijvoorbeeld kalakeitto, een vissoep van baars, zalm of koolvis met aardappel en groenten vind je op iedere menukaart wel terug. Tot slot wordt er in Finland ook rendier gegeten. Afkomstig van de Sami uit Lapland en nu ook wel het nationale gerecht van Finland is Poronkäristys, een rendierstoofpotje met dunne reepjes rendier gebakken in boter.
Specialiteit in Finland zijn toch wel rapu (rivierkreeftjes), karjalanpiirakka (Karelische pasteitjes gevuld met rijst, wortels of aardappelpuree), grillimakkara (worst gegrild boven het vuur) en poronpaisti (gebraden rendier).
De Finse versie van knäckerbröd heet rieska, een ongezuurd platbrood. De Finnen eten dit als zacht brood of als cracker. Smeer hierop munaoi – de Finse versie van de ons bekende eiersalade.
Vega(n) eten
Als vegetariër of veganist ondervind je geen enkel probleem met het vinden van vega(n) eten in Finland. De Finnen houden van vlees en vis, maar het is een westers land en zeker bekend met vegetarisme en veganisme. Vooral in de steden vind je volledig vega(n) restaurants en cafés, maar ook in andere restaurants vind je altijd een vegetarische of veganistische optie op de kaart.
Drinken en alcohol
Het kraanwater in Finland is veilig om te drinken. De Finnen drinken erg veel koffie en houden van melk. Een kopje koffie kost circa € 3,80. Daarnaast is er een breed assortiment aan sapjes en limonades. Je kunt zelfs in Finland je eigen berkensap direct uit de berkenboom tappen.
In Finland wordt er ook alcohol gedronken, met name bier. Een glas bier kost circa € 6,-. Een traditioneel biertje van Finland is sahti. Deze is gemaakt van gemoute gerst en andere graanmouten, zoals rogge, gerst, tarwe en haver, gefermenteerd met jeneverbes waardoor het een eigen smaak krijgt. Er is zeker ook wijn en sterk. Erg populair zijn de bessenwijnen en likeuren. Wil je deze proberen, dan zijn de bekendere de mesimarja gemaakt van poolbessen en de lakka gemaakt van gele toendrabramen.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € x,- tot € x,-
Lunch: € 12,- tot € 15,-
Diner: € x,- tot € x,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Heb je allergieën of speciale dieetverzoeken?
Dieetwensen kun je tijdens het boeken toevoegen. Wij geven deze dan door aan de geboekte accommodatie(s). Informeer daarnaast altijd bij aankomst het (restaurant)personeel, zij geven je graag advies.
Wanneer je een groepsreis met reisleiding maakt, meld dit dan ook aan de reisleider. Hij/zij helpt je graag. In de praktijk is het niet altijd mogelijk preferenties te realiseren en er is dan ook geen garantie.
Aan een preferentie kunnen geen rechten worden ontleend, het blijft tenslotte een voorkeur. Een preferentie toevoegen aan je reservering is kosteloos.
Is een dieetwens medisch essentieel voor jouw reis?
Bespreek voordat je een boeking maakt wat de mogelijkheden zijn voor jouw reis via 0252 - 6600 00.