De Albanese keuken heeft veel invloeden uit Griekenland en Turkije. Uit de Griekse keuken hebben de Albanezen de salades, feta en olijven overgenomen. Uit de Turkse vooral lekkernijen, zoals baklava of byrek (bladerdeeg gevuld met feta kaas, ui, spinazie en vlees). Er wordt veel gebruikgemaakt van allerlei verse groenten, zoals paprika, tomaat, augurk, ui, courgette en aubergine. In de winter wordt hier nog kool en wortel aan toegevoegd. Het meest gegeten vlees is (geroosterde of gegrilde) schapen- en geitenvlees. Ook de ingewanden - hart, nieren, hersenen en lever - zijn geliefd. Aan de kust zijn verse vis en zeevruchten specialiteiten. Er wordt erg veel gebruikgemaakt van kos, de lokale yoghurt. Ze gebruiken het als saus, in de soep en bij het ontbijt.
De Albanezen zelf nemen geen uitgebreid ontbijt, vaak is dit beperkt tot een kop sterke koffie. Voor toeristen maken ze wel een uitgebreid ontbijt met eieren, vleeswaren, brood, fruit, feta kaas, kos en koffie. De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag: een warme maaltijd met soep, vlees of vis en groente. Het diner is ook warm, eenvoudiger dan de lunch, en wordt meestal rond 21 of 22 uur genuttigd.
Het nationale gerecht van Albanië is avë kosi: gebakken lamsvlees met rijst en yoghurtsaus. Ook populair is pace. Hierbij wordt een dierenhoofd (varken, koe of schaap) gekookt, totdat het vlees eraf valt. Daarna wordt er van het vlees een stoofpotje gemaakt. Bijzonder is het zeker!
Andere typische Albanese gerechten zijn onder andere: fërgëse (stoofpot van tomatensaus, knoflook, groene paprika’s en kwark, geserveerd met brood), përshesh (oud brood gemengd met ei, zout en olie. Daarna gaat er vleesbouillon in, die helemaal in het brood trekt), pispili (maisbrood gevuld met prei of spinazie, geserveerd met yoghurt), qöfte (gehaktballetjes met munt) en speca të mbushura (paprika’s gevuld met rijst, gehakt lamsvlees of tomaten. Warm geserveerd met yoghurt of feta kaas).
Voor de zoetekauwen zijn er verschillende toetjes, zoals xupa (notenpudding), tollumba (gefrituurd deeg met een laagje citrussiroop) en shegerpare (in brood gebakken deegballetjes). Bovendien heeft elk dorpje wel een banketbakkerij waar je veel taarten en fruitgebak vindt.
Vega(n) eten
Kenmerkend aan de Albanese keuken is dat ze veel verse groenten gebruiken, een fijne basis voor vegetariërs en veganisten. Over het algemeen komen vegetariërs goed uit de voeten in Albanië. Voor veganisten is het iets moeilijker omdat er veel gebruik wordt gemaakt van kaas en yoghurt. De Albanezen erg gastvrij en zullen ze er alles aan doen om de gerechten naar jouw wensen te bereiden.
Een aantal vega(n) Albanese gerechten zijn onder andere burani (eenpansgerecht met spinazie, rijst en ei), fasule (gevulde witte bonensoep), gevulde aubergine, turli (verse groenten, tomatensaus en kruiden uit de oven) en tarator (koude komkommersoep met yoghurt en knoflook). Vergeet ook niet de vele byreks en fergese.
Drinken en alcohol
De Albanezen houden ontzettend van koffie. Ze hebben de Turkse manier van koffie maken overgenomen: de fijn gemalen koffie wordt samen met suiker en water gekookt in een pannetje totdat het schuimt. Er wordt ook veel thee gedronken, met name de Albanese bergthee. Deze groeit in de Albanese Alpen en wordt met de hand geplukt. De thee is biologisch, heeft een frisse smaak en is erg gezond.
Lokale wijnen en bier zijn overal verkrijgbaar. De traditionele alcoholische drank van Albanië is raki. Deze wordt vaak na de maaltijd gedronken. Veel Albanezen maken raki zelf van druiven of pruimen.
Drinkwater
Het kraanwater in Albanië is niet veilig te drinken. Je dient dus flessen water te kopen. Sommige accommodaties en luchthavens beschikken over een water dispenser zodat je je plastic of eigen fles kunt hergebruiken en vullen.
Kosten (indicatie)
Ontbijt: € 2,- tot € 5,-
Lunch: € 4,- tot € 5,-
Diner: € 5,- tot € 15,-
(afhankelijk van jouw bestedingspatroon)
Heb je een allergie of medisch dieet?
Reizen met een voedselallergie of medisch dieet vraagt extra voorbereiding. Check vooraf de website van de luchtvaartmaatschappij voor hun richtlijnen. Neem altijd een eigen snack of maaltijd mee aan boord en bewaar medicatie (eventueel met medicijnpaspoort) in je handbagage.
Tijdens de rondreis kunnen we niet garanderen dat maaltijden allergeenvrij zijn of in een allergeenvrije keuken zijn bereid. Bespreek dit daarom ook ter plaatse goed.
Is je dieetwens medisch noodzakelijk?
Neem dan vóór het boeken contact met ons op via 0252 6600 00. We denken graag met je mee. Houd er rekening mee dat aanpassingen extra kosten met zich mee kunnen brengen.